RSS

shopping isn't a hobby.. it's a full time job.. i have a black belt in shopping~

Lala Masak Berlada,Ayam Kicap & Baby Kailan Sos Tiram

fuyoooooo tajuk maut tue....bab makan terliuq aku tau...actually entry ni punyer la lama nk update tp tak lepas2n lupa jerk nk buat....haritula aku masak LALA berlada ..i bli kt JJ with my best fren ler.... perghhh first time tu masak BERLADA kawan ajar buat..menjadi plak tue...Mr suami makan ngan sesungguhnya....perghhh tu yg kiter nak tue.....

ni lala nyer yer setelah di basuh.......byk tak?utk makan 2 org oke.....
ha nampak tak aku pegang lala tue?huhuhu....fresh tue...
hehehehe dah siappppppppppp!!!!! slurpppppppppppppppp...................
ni secara dekat2 lagi.......heheheh.....sedut2 sket...slurp......
ha tue bahagian dalam lala tue....sapa suka lala nie? aku suka juga...hehehehe

ha yang ni ayam kicap........mmg kicap btol la...uhuk2
opssssss tgk habis kuah meleleh...gelojoh mcm org yg masak ayam ni tau.....
lala join bergether2 dgn ayam.......

ni baby kailan yg dah di rebus yer....kuah nyer tak siap g...senang jerk
kuah sos tiram dah siap....letak jerk atas nyer.....pergh....mmg sihat ler...
ni ketiga2 nyer saya masak sendri tau.....amacam percaya tak?

yg ni jerk bukan aku buat...mr suami bli kt subang sekeping rm10 oke...konon murtabak singapore la tak jd pun sbb guna daging cincang...btw sedap bolehla tahan kan...bulan pose kan......yg tepi tu sorry la dah tercuit baru teringat nk snap....so selamat mencuba.....apa?nk resipi lala? okey....okey....aku kasi la kali nie.....hehehe

Tuan2 dan puan2(sengau ckit)...
 
1. mle2 bersihkan lala dulu... 

  • 4 ulas bwg kecil

  • 2 ulas bwg putih

  • 2 btg serai - klau besar guna 1 btg sahaja

  • 2 sudu lada blend @ cili boh

  • 2 @ 3 sudu besar sos tiram

  • cket garam, gula & serbuk perasa

  • cket air

  • cket belacan

  • 1/2 labu bwg besar - dihiris bulat

  • cili kecil (ketuk)

  •  
    cara2...

  • blend bwg putih, bwg merah, belacan.pas2 cmpurkan dngan cili boh 

  • panaskn minyak kemudian tumiskan bhn blend td sampai naik bau.

  • lepas tu masukkn cili & serai yg telah diketuk.kacau

  • masukkn garam ,gula, air & sos tiram...

  • bila dah rasa ok masukkn bwg besar & lala....kacau & biarkn lala masak....

  •  
    siap!!!!!
    lalalalalalalal....


    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    0 comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...